Ağrı, ülkemizin bir ucu olmasına karşın ulaşım imkânlarının hava yolu ile bağlantılı olarak gelişmiş olması, büyük kentler ile olan bağlantısında çok etkilidir. Yani Ankara – Ağrı uçak bileti satın alarak, şehre kolaylıkla ulaşabilme imkânına sahipsiniz. Hava yolu ulaşımı söz konusu olmasaydı, kara yolu ile zaman kaybedecek ve yorucu bir yolculuk geçirecektiniz. Oysa bugün www.ucakbileti.com.tr sayesinde uygun fiyatlarda Ankara uçak bileti ya da Ağrı uçak bileti satın alabilirsiniz ve Ağrı’ya turistik bir gezi gerçekleştirebilirsiniz. Ağrı’nın muhteşem manzaralarına tanık olabileceğiniz bir gezi işte bu kadar yakınınızda. Sadece uçak bileti satın almanız yeterli olacaktır. Sonrası basit bir gezi programı ve keyifli bir gezi…
Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı ‘nın yapımı 1994 yılında tamamlanmışsa da hava ulaşımına tam anlamı ile ve de DHMİ kontrolünde açılması 1997 yılında gerçekleşmiştir. Bununla birlikte havalimanı pistinin büyük gövdeli uçalar için uygun olmayışı bir yenileme çalışmasını gerekli kılmıştır ve 2009 ile 2011 yılları arasında havalimanı hava trafiğine kapatılmıştır. Bu sürede gerekli pist yenilemeleri de yapılmıştır ve daha yüksek potansiyel ile Ağrı Havalimanı hizmet vermeye başlamıştır. İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlere doğrudan ulaşımın mümkün olduğu kente gitmek için Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları gibi şirketleri tercih edebilirsiniz. Sivil özellikli ve sadece iç hatlar terminaline sahip olan tesis, şehir merkezine de ortalama 8 – 9 km uzaklıkta yer almaktadır.
Adını Ağrı dağından alan şehir, ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan önemli kentlerden biridir. 1927 yılında il haline gelen Ağrı, geçmişte dönem dönem büyük anlam ifade etmiş bir bölgede yer alır. Örneğin Orta Asya’dan gelen kavimlerin Anadolu’ya geçişinde kritik nokta olma özelliğine sahip olmuştur ve bu özelliğini bugün tarihi değerlerinde görmek mümkündür. Hititler, Urartular gibi köklü Anadolu medeniyetlerinin ardından Persler ve Osmanlılar gibi çok sayıda büyük medeniyet bu topraklara hâkim olmuştur. Kara iklimi özellikleri taşıyan Ağrı, yağışın az olmasına karşın son derce sert bir iklime sahiptir. Buna bağlı olarak bahar, hatta yaz ayları en ideal gezi dönemleri olacaktır.
İshak Paşa Sarayı
1685 tarihinde Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan saray, ancak 1784 yılında oğlu İshak Paşa döneminde tamamlanabilmiştir. Bu sebeple de İshak Paşa sarayı, oldukça geniş bir döneme yayılarak inşa edilmiştir. Duvarlarının yüksekliği 15 metreye varan saray, göz kamaştıran boyutta bir ihtişama sahiptir. Türk Sarayları geleneğinin sürdürüldüğü yapı, tarihi, mimari ve sanatsal açıdan önem taşır.
Doğubeyazıt Kalesi
İlçe merkezine 7 km kadar uzakta yer alan Doğubeyazıt Kalesi, kayalıklar üzerine inşa edilmiş olan bir yapıdır. Ne yazık ki geçmişine dair sağlam verilere sahip olmadığımız bu eserin, detayları incelendiğinde Urartular tarafından inşa edilmiş olabileceği izlenimi oluşuyor. Kentin en ünlü tarihi ve mimari değerlerinden bir olması gerekçesi ile siz de mutlaka Doğubeyazıt Kalesi’ni görmelisiniz.
Beyazıt Eski Camii
Ağrı’nın tarihine ışık tutan en kıymetli yapılardan biri olmakla birlikte aynı zamanda şehrin en kıymetli dini yapısı olan Beyazıt Eski Camii, Yavuz Sultan Selim döneminde inşa edildiği sanılan ve net olarak tarihi bilinmeyen bir yapıdır. Ancak 1687 yılında onarıldığı bilinmektedir. Kış aylarında kayak imkanı ile yaz aylarında ise tarihi ve doğal güzellikleri ile göz dolduran Ağrı’da her zaman en görülmeye değer yerlerden biridir Beyazıt Eski Camii.