Ankara’nın ulaşım rotaları yakın ya da uzak fark etmekseniz, oldukça geniş bir ağa yayılmakta. Artık, geçmişte yakın kabul edilen Amasya gibi şehirler ve hava yolu konforu ile ulaşılabilir rotalar haline geliyor. Ankara – Amasya uçak bileti bunun için yeterli. Doğrudan seferlere göre daha uzun sürse de, konforu ve diğer avantajları ile sizin için doğru seçim olacaktır. Ayrıca www.ucakbileti.com.tr sayesinde Ankara uçak bileti ya da Amasya uçak bileti satın alırken, karlı çıkabilirsiniz. Hem zaman tasarrufu yapacak hem de maddi anlamda da tasarruf elde edeceksiniz. Güzel şehir Amasya’ya özellikle İstanbul’dan ulaşım artık çok daha kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor. Sefer ve hava yolu şirketi çokluğu bunun temel sebebi.
Amasya Merzifon Havalimanı, özellikle çevre merkezlere olan yakınlığı ile dikkat çekiyor ve yoğun ilgi görüyor. Tesis, Merzifon’a sadece 6 km uzaklıkta yer alır. Amasya’ya 45 km uzaktayken, Çorum da ortalama 63 km uzakta yer almaktadır. 2008 yılında hizmet vermeye başlamış olan tesis, sivil ve askeri özelliklere sahip. Sadece iç hatlar uçuşları mevcut olmasına karşın nispeten bir yoğunluk söz konusu. Çevre merkezlere buradan ulaşmak istediğinizde, servis ve taksi gibi araçları kullanabilirsiniz. Araç kiralama da seçeneklerinizden biridir. Tercih edebileceğiniz hava yolu şirketleri ise Türk Hava Yolları, SunExpress ve Pegasus Hava Yolları gibi başarılı şirketlerdir.
Hititler ile tarih sahnesine girip, Anadolu’nun en eski yerleşim alanlarından biri olan Amasya, bilinen tarihi boyunca aynı isimle adlandırılmıştır ve günümüze de öyle ulaşmıştır. Ayrıca kentin tarihinde Pontus ve Roma etkileri oldukça fazla olmuştur. Osmanlı döneminde ise Amasya şehzadelerin emanet edildiği kıymetli bir kent haline gelmiştir. Bugün hala şehrin dört bir yanında şehzadelerin izlerine rastlanır ve de kent şehzadeler şehri olarak tanımlanır. Milli mücadele dönemlerinde de özelliğini gösteren şehri bugün ziyaret ederek, farklı dönemlere dair kıymetli kalıntılar ile karşılaşabilirsiniz. Yolculuğunuzu gerçekleştireceğiniz dönem ise bahar ve yaz ayları olabilir. Karadeniz iklimi ile Karasal iklimin çatıştığı bölgede kışlar sert geçmektedir. Geçiş iklimi özelliği gözlenmektedir.
Burmalı Minare Camii
Amasya dört bir tarafı ile değerler ile çevrilidir. Kentin siluetini oluşturan mağaralar, göz dolduran konaklar ve özellikle Osmanlı dönemini yansıtan birbirinden kıymetli yapılar, en azından bir haftanızı şehre ayırmanızı gerektirecektir. Burmalı Minare Camii ise bu değerlerden sadece bir tanesi. 1237 ile 1247 yılları arasında inşa edilmiş olan cami, Selçuklu Sultanı olan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılmış önemli eserlerden biridir. Vezir olarak görev yapan Necmeddin Ferruh Bey ve de kardeşi Haznedar Yusuf tarafından inşa edilmiş olduğu bilinmektedir.
Bayezid Paşa Camii
Amasya Emiri olan Bayezid Paşa’nın yaptırdığı Bayezid Paşa Cami, 1414 yılına tarihlenmektedir. Yapının en dikkat çeken özelliği ise Bursa’da bulunan ünlü Yeşil Cami ile olan benzerliğidir. Küçük farklılıklar görmezden gelinecek olursa, iki yapının birbirinin aynısı olduğu düşünülecektir. Kıymeti dillere destan olan ibadet merkezi, özellikle de Müslümanlar için çok kıymetlidir.
Amasya Müzesi
Amasya müzesi oldukça eski tarihlere uzanan bir değer müzesidir. 1980 yılı itibariyle bugünkü binasına taşınmış olan müze, ortalama 24.000 kadar eseri bünyesinde bulundurmakta ve yerli ve yabancı turistlere sunmaktadır. Bu özelliği ile kentin ilk akla gelen turistik duraklarından biri olan müze, adeta şehrin geçmişini bir arada tutuyor. Bu sebeple de görülmesi gereken ilk yerlerden biri olarak nitelenmektedir.