Güzel kent Malatya, Ankara’dan rahatlıkla ulaşılabilecek olan rotalardan biridir. Ankara Esenboğa Havalimanı ’ndan hareketle hem yurt içi hem de yurt dışı pek çok noktaya konforlu bir şekilde varış yapabiliyoruz. Bugüne kadar Malatya’ya yolunuz düşmediyse eğer, sadece Ankara – Malatya uçak bileti satın alarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca hava yolu ulaşımının yaygınlaşması, ücretlerin de daha cazip seviyelere çekilmesini sağladı. www.ucakbileti.com.tr bu anlamda size en uygun fiyatlar ile Ankara uçak bileti sunuyor. Aynı şekilde Malatya uçak bileti satın almak için de doğru adrestesiniz. Hem en düşük fiyatları yakalayacaksınız bu şekilde, hem de zaman kaybı yaşamadan kolayca biletinizi satın alabileceksiniz.
Türk Hava Yolları, AnadoluJet, Pegasus Hava Yolları, SunExpress ve OnurAir gibi çeşitli hava yolu şirketleri ile İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerden doğrudan ulaşabileceğiniz Malatya Havalimanı, 1941 yılında Battalgazi adı verilen bölgede hizmete girmiştir. Ancak 1984 yılı ve sonrasında bugünkü yerinde hava yolu ulaşımı hizmetine devam etmiştir. Hem sivil hem de askeri kullanıma açık olan tesis, iç hatlar ve dış hatlar terminaline sahiptir. Şehir merkezine yakınlığı ise 34 kilometredir. Kent merkezi ile havalimanı arasında yolculuk edecek olanlar için ise en mantıklı seçim Havaş servisleri olacaktır. Bununla birlikte kiralık araç ya da taksi seçeneği de mevcuttur. Havaş servisleri ile ulaşım sağladığınızda merkez dışındaki noktalara gidecekseniz aktarma yapmanız gerekecek. Bu da bavulunuz çoksa sizin için sıkıntı yaratabilir.
Bugünkü Malatya’nın yerinde geçmişte ilk kez yerleşik yaşamın izleri Hititlere dayanmaktadır. Hitit dönemi sonrasında ise pek çok Anadolu kenti gibi farklı uygarlıklar egemen olmuştur burada da. Üstelik Anadolu ile Mezopotamya’nın kesişim yerinde yer alan kent, buna bağlı olarak kıymetli topraklar üzerinde yer alır. Bugün kayısı diyarı olarak bildiğimiz şehir, pek çok özelliği ile göz kamaştırıyor. 1515 yılı itibariyle hâkimiyeti altına girdiği Osmanlı İmparatorluğu’nun etkilerini ise halen şehirde görebilirsiniz. Karasal iklimin hâkim olduğu şehri bahar ve yaz aylarınsa ziyaret etmenizi önermekteyiz.
Beşkonaklar Etnografya Müzesi
Beşkonaklar Etnografya Müzesi, Malatya halkının günlük yaşamını yansıtan bir müze özelliğine sahip ve kentte yeni açılmış olan müzelerden biridir. Müze içerisinde hem çeşitli günlük yaşam gereçleri, hem de yüzük, saat gibi kişisel eşyaları görebilir, toplumsal yaşamın detaylarını tanıyabilirsiniz.
Battalgazi Ulu Camii
1220 yılında 1. Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiş olan Battalgazi Ulu Camii, kentin ibadet merkezi olarak tanımlanıyor. Özellikle hat işleri ile göz kamaştıran cami, önemli bir ibadet mekânıdır. Hem tarihi ve turistik bir değer olarak hem de bir İslam merkezi olarak ziyaret edilesi duraklardan biridir.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
4. Murat döneminde inşa edilmiş olan Kervansaray, Osmanlı kervansarayı oluğunu her hali ile gözler önüne seren bir yapıdır. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı için bu isim ile anılır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de izine rastlayacağınız kervansaray, görülmeye değer bir eserdir.
Arslantepe Höyüğü
Malatya’nın Orduzu bölgesinde yer alan Arslantepe Höyüğü, ülkemizin en büyük höyüklerinden biri olarak son derece kıymetlidir. 1932 ve 1961 yıllarından bu bölgede yapılmış olan çalışmalar, oldukça kıymetli eserleri de gün yüzüne çıkarmıştır. Bugün bu eserleri dünyanın farklı yerlerindeki müzelerde görmek mümkündür. Höyüğün geriye kalan iskeleti ise hala ilgi çekici! Arkeolojiye meraklı olanların hoşuna gidecek bir turistik duraktır burası.