Ülkemizin bir ucu olan Şanlıurfa, havalimanı sayesinde oldukça kolay ulaşım imkânı sağlıyor kent sakinlerine. Şanlıurfa’dan bugün ülkemizin her noktasına kolay ve konforlu bir şekilde ulaşım mümkün oluyor. Doğrudan ya da aktarmalı olarak varış yapmak mümkün. Ankara – Şanlıurfa uçak bileti satın alıp zaman kaybetmeden hazırlıkları tamamlamanız yeterli. Bugüne kadar Urfa’nın güzelliklerini görmediyseniz, yazımızın devamını okumadan önce Şanlıurfa uçak bileti satın alıp öyle devam edebilirsiniz. Çünkü kent öylesine göz alıcı değerlere sahiptir ki, gittiğinizde bulduklarınıza inanamayacaksınız. Adeta saklı kalmış bir kültür hazinesidir kent. Buradan Ankara uçak bileti ile doğrudan Ankara’ya varış yapabileceğiniz için de ulaşımın her zaman kolay ve sorunsuz olacağını belirtmek gerek. Tek yapmanız gereken, böylesine güzel bir kenti görmeyi daha fazla ertelememektir.
Sivil niteliği ile birlikte henüz yakın bir tarihte, 2007 yılında hizmete girmiş olan Şanlıurfa Gap Havalimanı, şehir merkezine ortalama 35 km kadar bir uzaklıkta konumlanmıştır. 11 uçaklık apron kapasitesi, yeni terminal binaları ile birlikte, kente ulaşım anlamında önemli bir değer katan tesis, hem iç hatlar hem de dış hatlar uçuşlarına açıktır. Havalimanına kentin farklı noktalarından çeşitli ulaşım araçları ile kolayca ulaşılabiliyor olması ise önemli bir avantajdır. Peki, ülkemizin diğer kentlerinden hangi hava yolu şirketleri ile tesise ulaşmak mümkün olur diye soracak olursanız, başta Türk Hava Yolları olmak üzere, Pegasus Hava Yolları, SunExpress ve OnurAir sayılabilmektedir.
Havaş Servisleri
Havaş servisleri Şanlıurfa Gap Havalimanı ile kent merkezini birbirine bağlayan önemli bir ulaşım şeklidir. Bu şekilde, karmaşa yaşamadan doğrudan servislere binerek, varış yerinize ulaşabilirsiniz. Şayet kent merkezinden de aktarma yapacaksanız belki diğer seçenekler sizin için daha cazip olabilir.
Kiralık Araç
Araç kiralama sayesinde, kendi aracınız ile istediğiniz yere istediğiniz zamanda gitme avantajına sahipsiniz. Zaman kaybetmenize hiç gerek yok. Ayrıca aktarma ya da eşya taşıma gibi durumlar ile karşılaşmadan varış yerinize ulaşabiliyorsunuz. Eğer yanınızda aileniz ya da arkadaşlarınız varsa araç kiralama sizin için kentteki en uygun fiyatlı ulaşım şekli haline de gelebilir.
Taksi
En konforlu ulaşım şekillerinden biridir taksiler. Hem hızlı, hem de konforlu olmasının karşılığında ücreti diğer ulaşım şekillerine nispeten biraz daha fazla olabilir. Ancak bazı durumlarda büyük bir kolaylık haline geliyor. Örneğin eşyalarınız taşımakta zorlandığınız boyuttaysa ve varış yerinize ulaşmak için aktarma yapmanız gerekecekse, taksi ile kolayca gidebilir ve eşyalarınızın yükünü atabilirsiniz.
Belediye Otobüsü
Şanlıurfa Belediyesi’nin havalimanı ulaşımını kolaylaştırmak adına tahsis ettiği otobüsler, az eşyası olanlar ve de zamanı olanlar için çok caziptir. Ücretinin de uygun olması, çok da uzakta sayılmayan şehir merkezine uygun fiyatlar ile varış yapacağınız anlamına geliyor. Bu sebeple çok eşyanız yoksa siz de belediye otobüsü ile halkın arasına karışın deriz.
Mardin, Gaziantep ve Adıyaman gibi güzel illerimiz ile komşu olan Şanlıurfa, yerel halkın tabiri ile Urfa, Güney Doğu Bölgesi’nin en özel kentlerinden biridir. 1984 yılı itibariyle Şanlı adını almış olan kent, hala genellikle eski ismi ile anılır kent genelinde. Cilalı Taş devrinden bu yana yerleşimin olduğunu anladığımız bu bölge, özellikle Göbeklitepe Höyüğü ile geçmişinin ne kadar eskilere uzandığını kanıtlamaktadır. 1919 yılına kadar uzun süre Osmanlı İmparatorluğu’nun kontrolü altında olan Şanlıurfa, I. Dünya Savaşı sırasında zaman zaman İngilizler ve Fransızlar tarafından ayrı ayrı işgal altına alınmıştır. 2012 yılı itibariyle kent Büyükşehir statüsüne yükseltilmiştir ve hızla gelişimini artırarak, turizm anlamında da yol almaktadır.
Kara ikliminin hâkim olduğu Şanlıurfa’ya ne zaman gitmek gerekir diye soracak olursanız, aslında hemen hemen her ay Şanlıurfa’ya gitmek için uygun sayılabilir. Çünkü kış ayları çok soğuk olmasına karşın harika manzaralar oluşturur bu topraklarda. Tarihi ve kültürel geziler için ise bahar ve yaz ayları ideal olacaktır. Yaz ayları bu bölgede hem çok sıcak geçmektedir hem de oldukça uzun sürmektedir. Bu sebeple yaz ayları Şanlıurfa keşfi için oldukça uygun görünüyor. Yaz aylarında sıcaklığın fazla olmasına karşın, öyle çok fazla insanı zorlayan bunaltıcı bir hava söz konusu olmaz. Bu bilgilere bağlı olarak, Şanlıurfa gezinizi hem bahar hem de yaz aylarında gerçekleştirebilirsiniz.
Fırfırlı Camii
Vali Fuat Bey Caddesi üzerinde yer alan Fırfırlı Camii, kentin önemli tarihi ve dini yapılarından biridir. Yapıldığı dönemde kilise olması hedeflenmiş ve adına da On iki Havari Kilisesi denmiştir. Ancak 3 nefli bazilika planlı olan caminin ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi mevcut değildir. Özel bir taş işçiliği örneği olan yapıyı görmek, size keyif verecektir. Bu sebeple Şanlıurfa gezinizin güzel bir durağı olabilir.
Şuayb Şehri
Harran’ın tarihini daha net bir şekilde görmek isterseniz Şuayb Şehri ‘ni görmeniz gerekir. Roma’dan kalma harabe haldeki bu yerleşim alanı, Harran’ın tarihi atmosferini yansıtır. Şehir kapsamında çok sayıda mağara, dehliz ve kilise sizi karşılayacaktır ve her biri oldukça ilgi çekicidir. Şuayb Peygamber’in de burada yaşadığına dair olan inanç sebebi ile kent Şuayb Şehri olarak isimlendirilmektedir. Şanlıurfa’da tarih kokan yapılar, değerler arasında dolaşmamak olmaz. Şuayb Şehri de tam bu amaca hizmet eden bir durak olacak sizin için. Ulaşımı diğer duraklarınıza göre biraz uzak olsa da kolayca gerçekleştirilebiliyor.
Urfa Kalesi
Şanlıurfa’nın tam da merkezinde yer alan Urfa Kalesi, kentin en önemli yeridir. 25 burçtan oluşan kale, surlarla çevrilidir ve net olarak yapım tarihi bilinmemektedir. Bununla birlikte tahmini olarak 812 ile 814 yılları arasında yapılmış olabileceği düşünülüyor. Urfa kalesi kapsamında daha pek çok kıymetli tarihi değer yer alıyor. Hem Bizans hem de İslam dönemlerine dair önemli yapıları görebilirsiniz burada. Zaten kent merkezinde yer alıyor olması sebebi ile ziyaret etmeden geçemeyeceğiniz yerlerden biridir.
Balıklı Göl
Hz. İbrahim’in hikâyesi ile kutsal hale gelmiş olan Balıklı Göl efsaneleri ile oluşturduğu atmosfer ile oldukça etkileyicidir. Sadece kentin değil Türkiye’nin en özel noktalarından biridir. Bu sebeple de Balıklı Göl, Şanlıurfa geziniz için olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir nokta.
Sipahi Pazarı
Halıcılar ve kilimciler çarşısı olarak bilinen Sipahi Pazarı, şehrin en ilgi çekici alışveriş alanıdır. Birbirinden göz alıcı halı ve kilimler arasında kaybolacak ve muhteşem el emeği ürünleri görünce dayanamayacaksınız. Bu sebeple Şanlıurfa’ya alışveriş bütçesi ayırarak gelmelisiniz. Bu çarşının en dikkat çeken özelliği ise 400 yıldır her sabah saat 10’da dualar eşliğinde açılmasıdır.
Şanlıurfa Müzesi
Şanlıurfa Müzesi 1969 yılından bu yana kentin tarihi değerlerini bünyesinde biriktirip, merak edenlere, geleceğe taşıyor ve ışık tutuyor. Oldukça önemli kalıntılar ve eserlerin yer aldığı müze, 1988 yılı itibariyle bugün bulunduğu binaya taşınmıştır. 73 bini aşan eser sayısı ile Şanlıurfa Müzesi, adeta büyüleyicidir. Kentin geçmişi ya da Anadolu’nun geçmişi hakkında merak ettikleriniz için, cevap bulabileceğiniz bir merkezdir.