Ağrı ile İstanbul, ülkemizin iki ucu olmasına karşın, birbirine uzaklığı sadece birkaç saat olan iki farklı kenttir. İstanbul’un gezilecek yerleri kadar ilgi çekici ancak bambaşka güzellikler ile bezeli Ağrı’yı görmek, sandığınızdan çok daha kolay. İstanbul – Ağrı uçak bileti satın alarak, İstanbul üzerinden Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı ‘na konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz. Kışı ayrı yazı ayrı güzel olan bu kent, sizin için hem farklı bir gezi seçeneğidir, hem de ilgi çekici bir rotadır. Zaman zaman hava yolu şirketlerinin düzenlediği kampanyalardan faydalanarak, seyahatinizi çok daha ucuza getirebileceğinizi de unutmayın. Bunun için www.ucakbileti.com.tr adresini de takip edebilir, hesaplı geziler için uçak bileti satın alabilirsiniz.
1994 yılında inşa edilmiş olan ve kentin hava trafiğini yöneten Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı, kentin güney kesiminde yer alır ve kent merkezine 8,5 km uzaklıkta konumlanmıştır. 1994 yılında inşa edilmiş olan tesis, 1997 yılında faaliyete geçmiştir. Ancak Ağrı Havalimanı ‘nın büyük gövdeli uçaklar için uygun yapıya sahip olmaması ve de mevsimsel etkenler sebebi ile uçuşların zorlaşması sebebi ile 2009 yılında hava trafiğine kapanmasına karar verilmiştir. Havalimanında pist genişletme ve de uzatma çalışmalarına ek olarak çeşitli güvenlik mekanizmalarının da inşa edilmesi ile birlikte 2011 yılında açılmasına karar verilmiş ve bu tarih itibariyle seferler yeniden başlamıştır. Bugün Ağrı Havalimanı ’na Türk Hava Yolları düzenli olarak İstanbul ve Ankara’dan hareketle seferler düzenlemektedir ve kentin büyük şehirlere ulaşımını sağlamaktadır.
Taksi
Eşyanızın çok olması durumunda tercih edebileceğiniz en iyi seçenek olan taksi, yolcu sayısının birden fazla olduğu durumlarda da çok doğru bir seçimdir. Ayrıca bu şartlar mevcut olmasa dahi, kent merkezine yakın olunması sebebi ile ulaşım ücreti çok tutmayacağından taksileri tercih edebilirsiniz. Konforlu ve hızlı bir ulaşım için havalimanında bulunan taksileri kullanabilirsiniz.
Belediye Otobüsü
Ağrı Belediyesi, uçakların iniş ve kalkış saatlerine göre yani kente düzenlenen seferlere göre tahsis ettiği otobüsler ile önemli bir ulaşım imkânı sunmaktadır. Kent merkezi ile Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı arasındaki ulaşımın en hesaplı ve de en cazip ulaşım seçeneklerinden olan belediye otobüsleri sadece eşyanızın çok olması durumunda size sıkıntı yaratabilir. Aksi durumda oldukça cazip ve de hızlı sayılabilecek bir seçenektir.
Özel Araç
Havalimanı’nın karayoluna sadece 1 km mesafede olması ve de kent merkezine sadece 8,5 km uzaklıkta bulunulması, özel araç kullanımını cazip kılmaktadır. Havalimanında mevcut olan otoparkı kullanarak bu seçeneği değerlendirebilirsiniz. Her açıdan sizin için mantıklı bir ulaşım imkânı olabilir.
Ağrı, tarihi Paleolitik çağa kadar uzanan çok sayıda medeniyetin kültürü ile süslenmiş kıymetli bir şehrimiz olarak biliniyor. Hem tarihi hem iklimi ile farklılaşarak, yurt içi gezi noktaları arasında da farklı bir yer edinmiştir ve en çok ilgi çeken kentlerden biridir. Hititler, Urartular, Persler, Makedon, Roma ve Bizans imparatorlukları Ağrı toprakları üzerinde var olmuş en önemli medeniyetler olmakla birlikte, bugün kentin turistik bölgelerini gezerken de görebileceğiniz güzelliklerin sahipleridir. Adını sınırları içerisinde yer alan Ağrı dağından almış olan şehir, 1834 yılında bucak iken 1869 yılında ilçe olmuş ve 1927 yılında ise il statüsüne yükselmiştir. Aynı tarihsel süreçlere tabi olmuş ama farklı değerleri ile öne çıkan kentler olan Van ve Kars ’ı da Ağrı gezinize dâhil ederek, unutulmaz bir Doğu gezisine çıkabilirsiniz.
Ağrı’nın iklimi ve bitki örtüsünden bahsetmek gerekirse, ülkenin en doğusunda yer almasının ve de yeryüzü şekillerinin etkisini görmekteyiz. İklim açısından ülkenin en karasal ve de en sert iklimi Ağrı’da görülmektedir. Kentin yıllık ortala sıcaklığının 6,1 derece olduğu göz önünde bulundurulursa, genel itibariyle soğuk bir kent olduğu ortaya çıkmaktadır. Yılın 115 – 125 günü kentte kar örtüsü yerde kalmaktadır. Her ne kadar kış ayları beyaz örtü ile kentte ayrı güzel olsa da, turistik bir gezi yapmak için bahar ve yaz aylarında Ağrı’ya seyahat düzenleyebilirsiniz. Bunun için İstanbul – Ağrı uçak bileti satın alıp yola koyulmanız ve küçük bir gezi planı yapmanız yeterli.
Ağrı Dağı
Türkiye’nin en büyük ve en yüksek dağı olma özelliği taşıyan ve de kayak severlerin tutkusu olan Ağrı Dağı, büyük oranda Ağrı ili sınırları içerisinde yer alır. Atatürk zirvesi ile İnönü zirvesi, tırmanışçıların ilgisini çeken dünyaca ünlü zirvelerdir. Ülkemizin en büyük buzlunun yer aldığı dağ, aynı zamanda farklı din ve kültürlerde değer görmekte ve bu sebeple de Ararat, Kuh-i Nuh, Cebel ül Haris gibi isimler almaktadır.
Beyazıt Eski Camii
Kentin en önemli kültürel değerlerinden olan Beyazıt Eski Camii ’nin kitabesinde sadece 1687 yılında onarıldığı bilgisi bulunmaktadır. Yapımı ile ilgili olarak ise Yavuz Sultan Selim tarafından yapıldığı düşünülmek ile birlikte kesin bir bilgi mevcut değildir. Kentte turistik ve tarihi bir gezi yapmak isteyenlerin olmazsa olmaz ziyaret noktası olarak görülen bu camii, muhteşem bir mimari ve manzaraya sahiptir.
Diyadin Kaplıcaları
Kentin doğal değerlerinden biri olan Diyadin Kaplıcaları, gezinizi dinleneme imkânı haline getirmenizi sağlıyor. Burada bütün bir yılın yorgunluğunu atabilir, gezip göreceğiniz güzelliklerin yanında, dinlenmiş bir şekilde evinize dönebilirsiniz. Bunun için gelmeden rezervasyon yaptırabileceğiniz gibi sezona göre buraya geldiğinizde de rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Doğu Beyazıt Kalesi
Doğubeyazıt ilçe merkezine sadece 7 km uzaklıkta yer alan Doğu Beyazıt Kalesi, kentin yine merak uyandıran ve ilgi gören değerlerindendir. Sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiş olan kale, son derece ihtişamlı bir görünüme sahiptir. Yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi mevcut olmamakla birlikte, Urartular döneminde yapılış olduğu düşünülmektedir. Bunu düşündüren ise kalenin yanında bulunan mezardır. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı kontrolü altına giren yapı korunmuş ve bu günlere kadar ulaşmıştır. Bugün kenti ve tarihini tanımanız için ziyaret etmeniz gereken duraklardan biri olarak değerlendirilir ve sizin de mutlaka görmeniz önerilir.
İshak Paşa Sarayı
Yapımına İshak Paşa ’nın babası Çolak Abdi Paşa tarafından 1685 yılında başlanmış olan İshak Paşa Sarayı, 1784 yılında Oğul İshak Paşa tarafından tamamlanmış ve onun adını almıştır. Kayalık zemine oturtulmuş olan saray, kentin simgesi haline gelmiş bir yapıdır. Türk sarayları geleneğinin izlerinin okunduğu saray, Türkistan, Selçuklu ve de Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır. Bu sebeple içerisinde uzun bir gezinti yapmak isteyebilir, manzarası karşısında şaşkına dönebilirsiniz.
Ağrı Meteor Çukuru
Dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olarak bilinmesi sebebi ile Ağrı Meteor çukuru büyük ilgi görmektedir. Doğubeyazıt ’a 35 km uzaklıkta yer almasına karşın, turistlerin büyük ilgi gösterdiği noktalardan biridir. Oluşumu ile ilgili olarak ise 1892 yılında bu noktaya büyük bir göktaşının düşmüş olduğu bilgisi mevcuttur. Bakımsızlık sebebi ile içerisi zamanla dolan bu çukur, dünyanın ikinci büyük meteor çukuru olma özelliğini de kaybetmek üzere.