Dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri olan özel kent Konya’da hava yolu ulaşımı imkânları büyük bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Bugün kentin havalimanı, ulaşım ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılamaktadır. İstanbul – Konya uçak bileti alarak yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk ile Konya ’ya ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde Türkiye’nin her yerinden de doğrudan ya da İstanbul aktarmalı uçuş tercih ederek Konya’ya ulaşmanız mümkün. Manevi değerleri ile dikkatlerden kaçmayan Konya, bugün turistik geziler için en iyi seçeneklerden biridir. Diğer taraftan iş ilişkileri ile de sık sık seyahat edilen bir yöndür ve pek çok hava yolu şirketi, kente sefer düzenlemektedir.
Sivil ve askeri statüye sahip olan Konya Havalimanı, 2000 yılında açılmış olup bugün aktif bir şekilde ulaşım hizmeti sağlamaktadır. İç ve dış hatlar terminalleri ile hizmet veren Konya Havalimanı, 2002 yılına kadar Ankara Esenboğa Havalimanı ‘na bağlıyken, bu tarih itibariyle bağımsız karar almaya başlamış ve müstakil statüye sahip olmuştur. Konya Havalimanı’na ulaşımda bugün tercih edebileceğiniz şirketler Türk Hava Yolları, AnadoluJet Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları ‘dır. Hem İstanbul Atatürk Havalimanı hem de Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşımda tercih edebileceğiniz seferler düzenlenmektedir. Dolayısıyla İstanbul ’dan Konya ’ya gitmek son derece kolay ve de hızlıdır.
Havaş Servisleri
Havaş servisleri Konya Havalimanı’na ulaşımda en önemli ulaşım araçlarındandır. Çünkü en konforlu ulaşımı sağlamaktadır. İnternet üzerinden Havaş servislerine dair tüm bilgilere ulaşabilir, hareket saatleri ve güzergâhlarını öğrenebilirsiniz. Havaş servisleri uygun sayılabilecek ücretler karşılığında size konforlu bir ulaşım hizmeti sağlarlar. Özellikle tek başına yolculuk edenlerin tercih ettiği bir ulaşım seçeneğidir.
Taksi
Taksi doğrudan varış noktanıza ulaştırdığı için cazip ulaşım seçeneklerindendir. Hele de eşyanız çoksa bu seçeneği tercih edebilirsiniz. Bir de birden fazla yolcu söz konusuyla bu seçenek size çok daha cazip fiyatlara gelebilir. Bu sebeple Havaş servisleri yerine taksileri tercih etmek sizin için daha hızlı ve daha ucuz bir ulaşım şekli olacaktır.
Araç Kiralama
Araç kiralama imkânının da sunulduğu Konya Havalimanı, 24 saat hizmetinizdedir. Araç kiralama genellikle pahalı bir ulaşım şekli olarak kabul edilse de konforu düşünülünce oldukça caziptir. Ayrıca birden fazla kişi ile birlikte seyahat ediyorsanız, bu seçenek size çok ucuza gelebilir. Çok fazla eşyası olanlar için de araç kiralama imkânı en uygun seçim olacaktır.
Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kenti olan Konya, hem manevi değeri, hem kültürel zenginliği ile dikkatleri çekiyor. Dünyanın dört bir yanından turistin akın ettiği kent, mutfak kültürü ile de etkileyicidir. Konya’ya ulaştığınızda ilk yapmak isteyeceğiniz şey muhtemelen nefis yemeklerinden tatmak olacaktır. Ardından ise Mevlana’nın şehrini keşfetmeye başlayabilirsiniz. Daha çok bu yönü ile bilindiği için Semazen gösterilerine katılabilir, kültürel değerlerini daha yakından tanıyabilirsiniz.
2 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Konya, Türkiye’nin gelişmiş kentleri arasında yer aldığı gibi, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük’e de sahiptir. Çatalhöyük 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış özel bir bölge olduğu için de kente turist çeken önemli bir sebeptir. Hem Anadolu Selçuklularının hem de Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmış olan şehrin özel olmaması mümkün değildir zaten. Çanakkale gibi Konya da her Türk’ün ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.
Tuz gölü başta olmak üzere çok sayıda göle sahip olan kentin en önemli coğrafi özelliği de bu olsa gerek. Karasal iklimin özelliklerinin gözlendiği Konya, yazları kurak ve sıcak geçirirken, kış aylarında soğuk ve kar yağışı ile karşılaşır. Karın yıl boyunca yaklaşık 3 ay yerde kaldığı görülebilir. İç Anadolu bölgesinin en güneyinde yer alan kent, beklenenin aksine bölgenin en soğuk kentidir. Bunun temel sebebi ise Torosların Akdeniz etkisini kesmesidir. Kentin en önemli iklim özelliklerinden biri ise Türkiye’nin en az yağış alan bölgesi olmasıdır.
Mevlana Müzesi
Mevlana’nın dergâhı olan ve Yeşil Türbe olarak da anılan türbe, dört fil ayağı olarak adlandırılan kalın sütun üzerine inşa edilmiştir. Yerli ve yabancı turistlerin kentte en çok ilgi gösterdiği yer olan Mevlana Müzesi, insanı etkisi altına alan farklı bir atmosfere sahiptir. Müze içerisinde dergâh yaşamına dair son derece canlı izler görebilirsiniz. Bu sebeple de sizi geçmişe götürecek bir ziyaret noktasıdır. Yani size gerçek anlamda Mevlana’nın dergâhını hissettirecektir.
Alaeddin Keykubat Köşkü
Aslında 1150’li yıllarda yaşamış olan Sultan II. Kılıçaslan tarafından İç Kale sur kuleleri genişletilerek inşa edilmiş olan köşk, Evliya Çelebi’nin verdiği bilgilere göre Alaeddin Keykubat’ın onarması sebebi ile Alaeddin Keykubat Köşkü olarak anılmaktadır. Köşkün, Konya Selçuklu Sarayı’nın bir parçası olduğu sanılmaktadır. Mimari açıdan ilgi çekici olan bu nokta, görülmeye değer ziyaret noktalarındandır ve Konya’nın gezilecek yerleri listesinde de ilk sıralarda yer alır.
İnce Minareli Medrese
İnce Minareli Medrese, 1200’li yıllarda Selçuklu Veziri olan Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından kurulmuştur ve amacı hadis ilmini okutmaktır. Yapının özellikle Taç kapısı çok ilgi çekicidir. Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinden olan bu kapı yapının önemini daha da artırmaktadır. 1956 yılı itibariyle Müze olarak hizmet vermeye başlayan medrese, bugün Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait izleri yansıtmaktadır. Özellikle burada sergilenen taş ve ahşap eserler, oldukça ilgi çekicidir. Tarihe ve Anadolu kültürüne meraklı olanlar için olmazsa olmaz bir ziyaret noktası olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Karatay Medresesi
İnce Minareli Medreseye oldukça yakın bir konuma sahip olan Karatay Medresesi ziyaret etmeden geçemeyeceğini bir değerdir. Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında inşa edilen medrese Osmanlı zamanlarında da kullanılmıştır. Ta ki 19. Yüzyıl sonlarına gelindiğinde kullanımı sona ermiştir. İnce Minareli Medrese ile yakın zamanlarda müze olarak kullanılmaya başlanan bu yapı ise Çini Eserler Müzesi olarak hizmet veriyor. Burada Konya ve yöresinden ele geçirilen Selçuklu ve de Osmanlı dönemlerinde kullanılmış çini ve seramik ürünler sergilenmektedir. Sanat ve kültür ile ilgisi olanların atlamaması gereken Karatay Medresesi, ulaşımı kolay konumu ile sizleri bekliyor.
Nasreddin Hoca Türbesi
Mizah yönü ile bildiğimiz ama aynı zamanda büyük bir filozof olan Nasreddin Hoca, Sivrihisar’da doğmuş ve de Akşehir’e yerleşip burada vefat etmiştir. Bugün türbesi de Akşehir’dedir. Görünüm açısından eski ve ilk halinden oldukça uzaklaşan türbe yapısı, yenilenmiş bir görünüme sahiptir. Sadece ortadaki ana türbe kısmı orijinalliğini korumaktadır.
İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi
İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, henüz 2008 yılında inşa edilmiştir. Belediye tarafından inşa edilmiştir ve vatan için canını feda eden şehitlerimizin anılması hedeflenmiştir. Bugün Konya’ya gelenlerin Mevlana Türbesi’nden sonra ikinci uğrak yeri İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi’dir. Şehir dışında gelenler kadar Konyalıların da ilgi gösterdiği abide, genellikle yoğun bir ilgi ile karşı karşıya kalıyor. Siz de ziyaretiniz sırasında konum açısından da cazip olan İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi’ni ziyaret edebilirsiniz.