İzmir bugün özellikle SunExpress ‘in girişimleri ile Anadolu’nun pek çok kentine kolayca bağlanabiliyor. Uzun kara yolculukları ülkemiz için ikinci plana itilirken, hava yolu ulaşımı gittikçe yaygınlaşıyor. Bu durumda da İzmir – Amasya uçak bileti ile Amasya’ya ulaşmak çok daha mantıklı hale geliyor. Ülkemizin turizm anlamında en dikkat çeken kentlerinden biri olan İzmir, İzmir uçak bileti satın alınması ile sadece Anadolu kentlerinden değil dünyanın dört bir yanından kolay ulaşıma açık hale gelirken, Amasya’nın tarihi ve doğal güzellikleri için siz de bir hafta sonunuzu ayırabilir ve Amasya uçak bileti satın alarak hazırlıklara başlayabilirsiniz. Keyifli ve unutulmaz geziler aslında sadece bir uçak bileti uzağınızda.
Hem Amasya hem de çevresi için büyük bir gereklilik olan Amasya Merzifon Havalimanı, henüz 7 yıl kadar önce 2008 yılında hizmete girmiş bir tesistir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım’ın özel katılımı ile gerçekleştirilen açılış, kente önemli bir hizmetin de ilk adımı olmuştur. Merizfon’a sadece 6 km uzaklıkta olan havalimanı, Amasya’nın merkezine ise 45 km uzaklıkta yer alıyor. Yolcu akışının yoğun olduğu Çorum’a ise 63 km kadar uzaklıkta yer alıyor. DHMi ‘nin yönetiminde olan tesis, sivil ve askeri havalimanı statüsünde olmakla birlikte bugün sadece iç hatlar uçuşlarına açıktır. İlerleyen dönemlerde ilginin de artışı ile dış hatlar seferleri de mümkün olabilecektir. Kente ulaşmak için tercih edebileceğiniz hava yolu şirketlerinden bahsetmek gerekirse de Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları geniş ulaşım ağı ile ilk sıralarda akla gelmektedir.
Hava Yolu Şirketi Servisleri
Özellikle Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları, bölgeye göre sunduğu servis hizmetleri ile neredeyse tüm havalimanı yolcularını varış yerine ulaştırıyor. Çorum ve Amasya’dan hareket eden şirket servisleri için hava yolu şirketleri ile görüşebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Bununla birlikte, Tokat – Erbaa ‘dan hareketle havalimanına ulaşım sağlayan hava yolu şirketi servisleri de hizmettedir. Kısacası çevre merkezlere kolayca ulaşım sağlanabiliyor.
Taksi
Taksi genellikle hem konforlu hem de maliyetli bir ulaşım seçeneği olarak değerlendirilse de, varış yerinize göre çok karlı da olabilir. İlk olarak zaman kaybı yaşamadan doğrudan havalimanında bekleyen taksilere binebileceksiniz. Sonra ise eşya taşıma ya da aktarma yapma gibi dertlerle de uğraşmayacaksınız. Ayrıca yolcu sayısı da birden fazla ise oldukça hesaplı bir yolculuk haline gelebilir.
Araç Kiralama
Araç kiralama pek çok kentte olduğu gibi Amasya’da da oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Eğer kente turist olarak geldiyseniz, sürekli kent içerisinde farlı noktalar arasında dolaşıyor olacaksınız demektir ve bu durumda bir özel araç konforunu ancak araç kiralayarak yaşayabilirsiniz. Özellikle de birlikte gezdiğiniz kişiler söz konusuysa araç kiralamak sizin için çok daha mantıklı olacaktır. Bu sebeple yola çıkmadan önce şehirdeki araç kiralama şirketleri ile görüşebilirsiniz.
Orta Karadeniz bölümünün güzel kenti Amasya, pek çok Anadolu kenti gibi özel ve niteliklidir. Bunda en önemli payı ise şüphesiz ki tarihi değeri almaktadır. Hititlerden başlayarak günümüze kadar eşsiz bir tarihi birikime imza atmış olan şehir, bugün turistlerin ilgisini çeken bir kuzey kentidir. Üstelik şehrin sahip olduğu zenginlikler bununla sınırlı değil. Aynı zamanda tüm Karadeniz kentlerinde olduğu gibi eşsiz bir doğa güzelliği sizi karşılıyor şehirde. Ayrıca kentin tarihte Osmanlı şehzadelerinin yetişme yeri olması, bugün ilgi görmesinin önemli bir sebebidir. I. Mehmet, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim gibi padişahlar Amasya’da şehzadelik yapmışlardır.
Amasya gibi güzel bir kenti görmek, keşfetmek için doğru mevsimde gitmek çok önemlidir. Bu sebeple kentin iklim özelliklerine hâkim olmanız gerekiyor. Amasya, hem bulunduğu konum hem de coğrafi özellikleri ile Karadeniz iklimi etkisi altında olduğu kadar Kara iklimi etkisi de gösterir. İki iklim tipi arasında geçiş niteliği olan şehir, yaz aylarında kara iklimi kadar kurak olmasa da Karadeniz iklimi etkisi ile de yoğun yağış görmez. Arada bir niteliğe sahiptir. Yine kış ayları da Karadeniz iklimi kadar ılık olmamakla birlikte Kara iklimi kadar da sert değil, yine arada bir yerlerdedir. Bu sebeple de şehri ziyaret etmenin en ideal zamanı bahar ve yaz ayları olacaktır. Kış ayları da fazla soğuk olmadığı ve kar yağışı da görülmediği için tercih edilebilir.
Çağlayan Köprü
Amasya’nın merkezine 6 km kadar uzaklıkta olan yani yakın sayılabilecek olan Çağlayan Köprü, mükemmel bir doğa içerisinde yer alır. Yeşilırmak üzerinde yer alan köprünün 12. Yüzyılda İtelgin Gazi’nin oğlu olan Hüsamüddevle Hasan tarafından inşa edildiği sanılmaktadır. Köprünün mimari niteliğinin yanında içinde yer aldığı doğa da büyüleyicidir ve Amasya gezisi için önemli bir duraktır.
Haliliye Medresesi
Haliliye Medresesi Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde yer alır ve Amasya’nın görülmesi gereken yerleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bugüne ulaşan mükemmel mimarisi ile dikkatleri çeken medresenin 1413 yılında Beylerbeyi Halil Paşa tarafından inşa ettirildiği sanılmaktadır. Geçmişte oldukça kalabalık olmasına karşın bugün sadece turistlerin uğradığı sakin bir yapı olan medrese, mimarisi ile büyüleyicidir.
Amasya Kalesi
Harşena Dağı üzerinde yer alan Amasya Kalesi, şehrin en etkileyici noktalarından biridir. Yeşilırmak kıyısına kadar uzanan kale, 8 müdafaa kademesine sahiptir ve şehrin savunması için ideal bir konum ve özelliğe sahiptir. Tarihi kalenin, Helenistik dönem itibariyle Osmanlı dönemi dâhil olarak aktif bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir.
Merzifon Bedesteni
Osmanlı dönemine ait en kıymetli eserlerden biri olarak bilinir Merzifon Bedesteni. Günümüze gelene kadar oldukça tahribata uğramış olan yapı, geçmişte dokuma atölyesi olarak kullanılmıştır. Bu sürecinden ardından tahribat sürecine girmesi ile yapı uzun süre Tekel deposu olarak kullanılmıştır. 2000 yılı itibariyle ise onarım süreci başlamıştır nihayet. Ancak büyük oranda tahrip edilmiş olan yapı, orijinalliğinden uzaklaşmıştır. 2006 yılında ikinci bir restorasyon süreci başlatılmıştır ve bu kez orijinaline uygun olarak onarıldığı için bugün şehrin önemli turistik noktalarından biridir.
Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi
Amasya çok sayıda kıymetli Osmanlı eserine sahiptir. Bunların da büyük bir bölümünü eğitim kurumları oluşturur. Bunlardan biri olan Kapı Ağa Medresesi ise 1488 yılında Sultan II. Beyazıt ‘ın Kapı Ağası olan Hüseyin Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Bu sebeple de bugün Kapı Ağa ya da Büyük Ağa adı ile anılmaktadır.
Burmalı Minare Camii
Mimarisi ile Osmanlı dönemi eserlerinden ayrılan Burmalı Minare Camii, 1237 ile 1247 yılları arasında inşa edilmiş olan bir Selçuklu eseridir. Selçuklu Sultanı olan Gıyaseddin Keyhüsrev II. zamanında Vezir Necmeddin Ferruh Bey ile kardeşi olan Haznedar Yusuf Bey tarafından inşa edilmiş olan cami, şehrin dini yapıları arasında özel bir öneme sahiptir. Bunun yanında mimari özellikleri ile de dikkatleri çeker. Minaresinin sahip olduğu burgu şekli, isminde de etkileyici olmuştur.