Denize kıyısı olan bu iki güzel kenti birleştiren hava yolu ulaşımı son yıllarda ülkemizde en cazip ulaşım şekli olarak göze çarpıyor. Fiyatların daha uygun seviyelere çekilmesi ve hava yolu şirketi anlamında ortaya çıkan çeşitlilik bu anlamda en önemli etkendir. Kastamonu gibi küçük ve güzel bir kentin, bu denli kolay bir şekilde ulaşılabilir olması ise kent için mükemmel bir durum olmakla birlikte, gezmeye ve yeni yerleri keşfetmeyi sevenler için de harika bir fırsattır. Kastamonu uçak bileti satın alarak, Türkiye’nin farklı noktalarından ulaşım mümkün olabiliyor. Ayrıca artık Kastamonu’da turistik bir gezi gerçekleştirmek, İzmir uçak bileti alıp şehri keşfetmek ne kadar kolaysa, işte o kadar kolay ve zevklidir. www.ucakbileti.com.tr gibi adresler üzerinden İzmir – Kastamonu uçak bileti satın alarak derhal yola çıkabilirsiniz.
Şehrin ulaşımda önemli bir avantajı olan havalimanı, şehir merkezine 13 km kadar uzaklıkta yer alır ve bu sebeple de daha cazip hale gelmektedir. Hiçbir yolcu, uçaktan indikten sonra uzun kara yolculukları ile varış yerine ulaşmak istemez. Dolayısıyla Kastamonu Havalimanı oldukça caziptir. Tesis 1959 yılında kurulmuş olmakla birlikte, 1994 yılında yenilenmiş ve STOL havalimanı olarak kullanılmıştır. 2013 yılında ise tarifeli seferlere açılmış ve daha yoğun bir trafiğe kavuşmuştur. İç hatlar terminali ile hizmet verdiğinden, kentin yurt dışı bağlantılarında İstanbul ya da Ankara aktarmaları tercih edilmektedir. Tercih edebileceğiniz hava yolu şirketleri ise Türk Hava Yolları, AnadoluJet ve Pegasus Hava Yolları olarak sıralanabilir.
THY Yolcu Servisi
Türk Hava Yolları yolcularına özel olarak tahsis edilen servisler, belli güzergâh ve saatler ile hareket etmektedir. İki farklı güzergâhta hizmet veren servislerin hareket saatleri THY uçaklarının kalkış ve iniş saatlerine göre programlanıyor. Dolayısıyla bu anlamdaki en net bilgiyi de yine şirketten alabilirsiniz.
Pegasus Yolcu Servisi
Pegasus uçaklarının Kastamonu seferlerine ve hareket saatlerine uygun olarak düzenlenen servisler Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri Kuzeykent Otogar – Havalimanı güzergâhında hizmet veriyor. Hareket saatlerine dair net bilgiyi ise şirket ile iletişime geçerek alabilirsiniz. Cazip ulaşım seçeneklerinden biri olduğu için uçak biletinizi satın alırken, bu detayı da değerlendirmenizi öneririz.
Taksi
Taksi, daha çok zaman kaybı yaşamadan ya da servisler ile ulaşımın mümkün olmadığı bir noktaya yolculuk etmek isteyenlerin tercihi olmaktadır. Servisler ile ulaşamayacağınız güzergâha gidecekseniz taksi, aktarma derdinden uzak ve de konforlu bir seçim olacaktır. Havalimanında hazır bulunan araçları kullanabilirsiniz.
Araç Kiralama
Araç kiralama şirketleri ile ister yolculuk öncesinde isterseniz de havalimanına inişinizden sonra görüşerek, istediğiniz şartlarda araç kiralayabilirsiniz. Yolcu kapasitesi yakıt türü gibi detayları görüşüp, cazip bir araç seçebilir ve şehri özel araç konforu ile keşfedebilirsiniz. Böyle bir avantajı özellikle grup halinde seyahat edenler tercih etmekte ve tatillerini daha konforlu hale getirmektedirler.
Kastamonu oldukça eski bir yerleşim alanı olmakla birlikte, bölgenin bilinen tarihi Hititliler ile başlamıştır. Elde edilen kazı çalışması bulguları ile anlaşılan bu duruma ek olarak, Hititlerden sonra bölgeye Frigler ve Lidyalıların egemen olduğu bilinmektedir. M.Ö. 4. Yüzyılda ise Perslerin hâkimiyeti başlamıştır. Pontus, Roma ve Bizans İmparatorluklarından sonra ise Türklerin etkinliği başlamıştır. 1105 yılı itibariyle bölgede ilk Türk hâkimiyeti söz konusu olmuştur. Osmanlı döneminde ise kentin önemli bir merkez haline geldiği biliniyor. Kanuni Sultan Süleyman devrinde, Kastamonu bağlı bulunduğu Bolu Eyaleti’nin merkezi konumuna yükselmiştir. Türk egemenliği altında olduğu süre boyunca hiç düşman istilasına uğramamış olan şehir, Kurtuluş Savaşı’nda da en az şehit veren illerimizden biri olmuştur.
Kastamonu’nun tarihine dair detayları kenti gezerken birebir hissedip öğrenmeniz daha yerinde olacaktır. Ancak gezinizi planlarken, şehrin iklimi hakkında bilgiye ihtiyacınız var. Kastamonu iki farklı iklimi yoğun olarak hisseden bir kent olduğundan, mevsimsel değişikliklerine dikkat etmek gerekiyor. Kentin kuzey kesimi, Karadeniz ikliminin etkisi altında kalırken, güney kesimi daha çok İç Anadolu Bölgesi ile yakınlık gösterir ve kara iklimi özelliği gösterir. Bu sebeple de kentin kıyı kesimlerinde yağış çok görülürken iç kesimlerde daha azdır ve sıcaklık değerleri de daha düşüktür. Şehri ziyaret için ise bahar ve yazları ideal olacaktır.
Kastamonu Arkeoloji Müzesi
Her şehirde en görülesi yerlerden biri arkeoloji müzeleridir. Kastamonu’da da antik dönemlerin önemli kalıntıları ele geçirilmiş olduğundan, Kastamonu Arkeoloji Müzesi oldukça ilgi çekicidir. Burada Hitit, Frig, Helen, Bizans ve Roma dönemlerinin izlerini taşıyan önemli kalıntıları sergilenmektedir. Çeşitli pişmiş toprak, lahit, figür ve heykel gibi eserler, müze kapsamında ziyaretçilere sunulmaktadır. Şehirde uğrayacağınız ilk yerlerden biri olan müzede, tamamına tanık olabilir ve büyük bir zevk ile geçmişe yolculuğa çıkabilirsiniz.
Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, mevcut olan binası ile de ilgi gören bir müzedir. Çünkü söz konusu olan eski konak, 1870 yılında inşa edilmiş harika bir eserdir. Sivil mimarinin en güzel örnekleri arasında gösterilen Liva Paşa Konağı, bugün Kastamonu’ya ait el sanatları örneklerini sergiliyor. Bununla birlikte kentin toplumsal yaşamı ve değerlerine dair gelin odası, oturma odası ve misafir odası gibi bölümleri de görmek mümkündür. Şehri yakından tanımak için ziyaret listenizde kesinlikle bu durağın da yer alması gerekiyor.
Ilıca Şelalesi
Ilıca Şelalesi, Kastamonu’nun en dikkat çeken doğal güzelliklerinden biridir ancak şehirde daha pek çok doğal değere rastlamak mümkün. Çok sayıda görkemli kanyon şehrin doğal güzelliklerini oluşturuyor ve özellikle bahar aylarında muhteşem bir görünüme kavuşuyor. Ilıca Şelalesi ise muhteşem manzarasını çevresindeki bitki örtüsü ile süslüyor. Şelale çevresinde oluşan bitki örtüsü, size cennetten bir köşe sunuyor ve tüm yorgunluğunuzu atacağınız bir gün vadediyor. Burada doğa ile iç içe olarak huzur hissedebilirsiniz.
İsmail Bey Külliyesi
Öncelikle mimarisine vurulacağınız İsmail Bey Külliyesi, şehrin en eski yapılarını bir arada sunuyor. 1443 ile 1461 yılları arasında inşa edilmiş olan imaret, cami, sıbyan mektebi, hamam, han, kütüphane ve mutfak binaları, görülmeye değer niteliktedir. Üstelik kentin de en önemli değerleri arasında gösteriliyor.
Mahmut Bey Camii
Kastamonu’nun merkezine nispeten uzakta yer alıyor Mahmut Bey Camii. Yapının en güzel ahşap mimari örneklerinden biri olması ise görülmeye değer niteliğinin temel sebebidir. 1366 yılında inşa edilmiş olan bu muhteşem yapı, halen bir kısmının orijinalliğini koruması ile göz dolduruyor. Yapının orijinal oymalı kapısı ise 1997 yılında çalınmıştır ancak bulunması ile birlikte Kastamonu Müzesi kapsamında sergilenmeye başlanmıştır.
Kastamonu Pompeipolis Antik Kenti
Taşköprü’de yer alan ve Roma dönemine ait olan antik kent, M.Ö. 64 yılına işaret ediyor. Pompeipolis Antik Kenti kapsamında kazı çalışmaları halen sürerken, kentin yapısal olarak Efes Antik Kenti’ne benzerliği ve güzelliği ise gözlerden kaçmıyor. Bu sebeple de kent, şehrin en görülesi yerlerinden biri olarak biliniyor. Siz de gezi programınıza bu önerilerimize ek olarak, daha pek çok noktayı ekleyebilir ve daha kapsamlı bir gezi gerçekleştirebilirsiniz.