Dil Seçiniz

İzmir – Muş Uçak Bileti

Hava ulaşımı öncesinde diğer kentler ile özellikle de batı kentleri ile ulaşımı son derece zor olan Doğu Anadolu kentleri, artık batıya çok daha yakın. Özellikle SunExpress gibi hava yolu şirketlerinin girişimi ile Muş başta olmak üzere çok sayıda kent, İzmir gibi büyük kentlere bağlanabiliyor. Bugün İzmir – Muş uçak bileti alarak, bir iki saat gibi kısa bir süre içerisinde Muş’a ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu sebeple de ülkemize gelen turistler nasıl İzmir uçak bileti alarak turistik bir gezi gerçekleştiriyorsa, Muş uçak bileti alarak da henüz yeterince keşfedilmemiş olan bu kenti keşfedebiliyorlar. Unutulan ve geri planda kalan Muş gibi şehirlerin güzelliklerini keşfetmek için en azından bir hafta sonu planı yapmak dahi yetebilir.

Muş Havalimanı

Muş Havalimanı, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları gibi şirketler aracılığı ile ulaşabileceğiniz bir noktadır. Tesis 1992 yılında hizmete girmiştir ve şehir merkezine sadece 17 km uzaklıkta olması sebebi ile şehir dışı yolculuk yapacak olanlar için oldukça cazip bir seçenektir. Muş özellikle hava yolu şirketleri sayesinde İstanbul ve Ankara gibi kentlere her gün düzenlenen tarifeli seferler ile bağlanmaktadır. Bu da batı ile olan iletişimde çok etkili olmaktadır. Yani kentin gelişimi için önem taşır. Havalimanı bugün sadece iç hatlar terminali ile hizmet verirken, sivil ve askeri özelliğe sahiptir. Şehir merkezi ve şehrin farklı noktaları ile havalimanı arasındaki bağlantı ise çeşitli ulaşım araçları ile hızlı ve konforlu bir şekilde sağlanabilmektedir.

Muş Havalimanı’na Nasıl Ulaşılır?

Taksi

Taksi en hızlı şekilde ve doğrudan varış yerinize ulaşmanızı sağlayacak olan ulaşım şeklidir. Diğer seçeneklere göre daha yüksek ücret ödeseniz bile konforu elde etmiş olacaksınız. Eşyalarınızı taşıma zorluğu yaşamadan, konaklama yerinize ulaşabileceksiniz. Eğer birden fazla yolcu söz konusuysa, yani yanınızda birileri ile birlikte kenti gezmeye gelmişseniz taksi sizin için hesaplı bir ulaşım şekli olabilir.

Dolmuş

Muş’un şehir içi toplu ulaşımında en çok tercih edilenlerden biri olan dolmuşlar, havalimanından ulaşımda da tercih edilebilmektedir. Taksiye göre daha hesaplı olmakla birlikte aynı konforu sunabilecek olan seçenektir. Havalimanına yakın bir noktadan dolmuşlara binmeniz mümkündür ve kaliteli bir ulaşım hizmeti alabilirsiniz.

Belediye Otobüsleri

Belediye otobüsleri de yine kent içi ulaşımda en çok tercih edilenlerdendir. En uygun fiyatlar ile yolculuk etmek için belediye otobüslerini tercih etmelisiniz. Hele de sırt çantası ile yani az eşya ile seyahat edenlerdenseniz, otobüs sizin için hem hesaplı hem de konforlu olabilir. Kente ulaşmadan önce internet üzerinden otobüsün seferleri ve güzergâhına dair bilgi edinebilirsiniz.

Araç Kiralama

Toplu taşıma araçlarını beklemeden, adeta özel aracınız ile yolculuk ediyormuş gibi kent içinde dolaşmak için aynı zamanda konaklama yerinize hızlı ulaşım için araç kiralama fikrini değerlendirebilirsiniz. Kente ulaşmadan önce bu ayarlamayı yapabilirsiniz. İsterseniz havalimanında da yapmanız mümkün. Böylece, uçaktan inişte zaman kaybetmeden istediğiniz kapasitede aracınız ile yola koyulabilirsiniz.

Muş Hakkında Genel Bilgiler

Çavuş Dağı eteklerinde kurulmuş olan kent, Muş Kalesi çevresinde tarihsel sürecini tamamlamış ve çeşitli medeniyetlerin kültürel değerleri ile günümüze ulaşmıştır. Lale ve üzümü ile bilinen kentin sahip olduğu tarihi değerlerin büyük bir bölümü Selçuklu dönemine aittir ve her biri görülmeye değer sanat eserleri niteliğine sahiptir. Dolayısıyla Muş, tarih meraklıları için önemli bir rotadır. 1929 yılı itibariyle il haline gelen şehir, Malazgirt zaferi ile birlikte Selçukluların hâkimiyeti altına girmiştir. Bu dönemden sonra ise Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı medeniyetleri ile buluşmuş ve bugün sahip olduğu yapıda bu durumun önemli izlerine rastlamak mümkündür.

Muş’u ziyaret etmek isteyenler için iklim özelliklerine değinecek olursak, kentin sert kara iklimi özelliklerine sahip olduğunu belirtmemiz gerek. Bu duruma bağlı olarak Muş’un kışları oldukça sert geçmektedir. Yoğun kar yağışı etkili olup, yılın ortalama 3 ayında sıcaklık değerleri 0’ın altında seyretmektedir. Yaz ayları ise hem kısa sürmektedir hem de sıcak ve kurak geçmektedir. Sıcaklık değerlerinin ise 30 derecenin üzerinde seyrettiğini belirtmek gerek. Bu sebeple Muş gezinizi bahar ve yaz aylarında yapmanızı tavsiye etmekteyiz. Kış ayları geziniz için engelleyici olabilir ve alacağınız keyfi de düşürebilir.

Muş’un Gezilecek Yerleri

Muş Kalesi

Muş Kalesi, kentin merkezini oluşturur ve tarihi süreç içerisinde de kentin gelişimi bu kale çevresinde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla Muş’ta ilk ziyaret edilecek yerlerden biri Muş Kalesi olacaktır. Kalenin tarihte Moğol ve Ermeni istilaları ile karşı karşıya kaldığı bilinmektedir ve Hz. Ömer dönemi ile birlikte Müslümanların kontrolü altına girmiştir. Bugün ise doğal bir alan haline gelmiştir ve kent sakinlerinin piknik dahi yapabildiği bir alan olmuştur. Siz de güzel havaları burada değerlendirebilirsiniz.

Murat Köprüsü

Murat Köprüsü, görünümü ile dikkatleri üzerine çeken oldukça eski bir yapıdır. Muş – Varto yolu üzerinde yer almaktadır ve şehir merkezine uzaklığı da ortalama 10 km kadardır. Selçuklu etkilerinin gözlendiği köprünün, yapım tarihi hakkında net veriler mevcut değildir. 12 gözlü olarak inşa edilmiş olan eser, toplamda 143 metre uzunluğundadır. Orta kısmında yıkılma olmuş olsa da görülmeye değer bir mimari eserdir.

Muş Ulu Camii

Bugün Muş Ulu Camii ’nin avlusunda yatan Şeyh Muhammed-i Mağribi camiyi yaptıran isimdir. Caminin mimari özellikleri 14. Yüzyıla ait olduğuna dair izler yansıtmaktadır. Mimari ile ilgilenenlerin dikkatli bakışlarından kaçmayacak özellikleri, ortada kubbe ve yanlarda beşik tonoz örtülü yapısıdır. Yapının kuzey kesiminde kesme taştan inşa edilmiş üç kubbeli son cemaat yeri mevcuttur. Minaresi bir depremde zarar görmüştür ve ancak 1968 ile 1972 yılları arasında onarılabilmiştir. Kentin en kıymetli dini yapılarından biri olması sebebi ile kesinlikle ziyaret etmenizi önereceğimiz bir yerdir.

Alaaddin Bey Hamamı

Alaaddin Bey Hamamı, kent merkezinde yer alır ve turistlerin oldukça ilgisini çeker. Hamam olma özelliği ile ilgi çekerken, oldukça eski tarihlere dayanan bir yapı olması sebebi ile de ziyaret edilmektedir. Bitki motifleri ile bezenen ve bir hamama göre dikkat çekici olan yapının özellikle giriş kapısındaki kurbağa kabartması ilgi çekicidir.

Varto Kayalıdere Ören Yeri

Kayalıdere köyü yakınında yer alan ören yeri, Urartu medeniyetine ait olan eski bir yerleşim yeri ile ilgi çekici hale gelmektedir. Varto Kayalıdere Ören Yeri, 1965 yılında yapılan kazı çalışmaları ile niteliği anlaşılmış olan bir tarihi alandır. Bu kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait çok sayıda kale, tapınak, şarap mahzeni, mezar ve benzeri buluntular ele geçirilmiştir. Bu eserleri ise Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi kapsamında görebilmeniz mümkün.

Arak Manastırı

Arak Manastırı, çok eski tarihlerde üzüm ambarının olduğu ve üzüm şırasının çıkarıldığı bir bölgede yer aldığı için bu ismi almıştır. Arak, Farsça ’da şarap anlamına gelmektedir. Manastırın işçilik özellikleri ise çok eski bir yapı olmasına karşın halen anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla da ziyaret edebileceğiniz noktalardan biridir. Roma üslubu ile yapılmış olan manastır kentin de en eskilerinden biridir.